Sóm l'equip base 2 de quart A. El nostre treball de recerca és basa en els Rius i Deltes. Ens em repartit les tasques així: Núria Miró: origens i formació i context geogràfic Helene Harvengt: música i diccionari de llengues Marc Bielsa: tradicions i costums i arquitectura i pintura Jairo Rodriguez: glossari i esports
dijous, 26 d’abril del 2012
Conclusio dels deltes
Deltes del món
Delta del Nil
delta del nil
El riu Amazones
Rius per continents
Rius al món
Evolució del Delta II
dissabte, 17 de març del 2012
Conclusió de les tradicions i cultures
He notat que gairebé tots els pobles s'han intentat construir a prop dels rius ja que es un gran benefici econòmic. Dóna treball, aigua, menjar...
Hi ha cultures que bategen els nens als rius i n'hi ha d'altres que els enterren als rius o a prop d'ells per purificar l'ànima.
La cultura Hindú
El baptisme de Jesús
"S'ha de fer compliment a tota justícia ordenada per Deu".
Quan Joan va procedir a la cerimònia, l'Esperit de Déu va anunciar:
"Aquest és el meu fill molt estimat, el meu predilecte"
Actualment es fan batejos al riu Jordà, tots els reis catòlics han sigut batejats allí i molta gent sol·licita ser batejat al riu.
Els batejos al riu son iguals que els de l'església amb la diferència clara, el riu. Hi ha una mena d'amfiteatre especialitzat per a batejos.
http://www.weizmann.ac.il |
Anguleros
No és un ofici que es practica durant tot l'any, ja que només es practica a la tardor i l'hivern i el fan durant les hores lliures i a la nit. Es practica des del S.XIX.
A partir dels anys seixanta aquest ofici va començar a incrementar-se ja que les gules es venien a bon preu i estava considerat un menjar de luxe.
Aquesta feina és una feina molt dura i implica un alt risc ja que s'ha de fer de nit i això pot implicar pluja, vent, corrents i riuades produïdes per les precipitacions. La fent es preguntarà que si plou, se surt a pescar? Si, quan plou és quan mes angules es pesquen.
Antigament, els pescadors d'angules o "anguleros" s'untaven tota la roba d'oli perquè així, aquesta rellisques i no se'ls emportes la corrent, i protegien el seu cap amb una boina. Portaven uns fanals amb dues espelmes cada un per enlluernar el seu camí. Normalment cada pescador pescava sol per tant, augmentava el risc de sofrir algun accident.
Es pesca amb la "baia": és una circumferència d'uns 1'20 cm de diàmetre que dins porta una xarxa de metall molt fina subjectada per dos pals que s'obren en forma de V. Tot això va subjecte a un pal d'uns 3 o 4 metres de llarg. Les "baies" que s'utilitzaven per pescar des de damunt l'embarcació eren de dimensions més grans, la xarxa 1'50 cm de diàmetre i el pal de 6 o 7 metres.
http://www.deia.com |
La navegació fluvial al riu Ebre (Els passos de barca)
deroquetesvinc.blogspot.com |
Els Rais
És una festa que es duu a terme a la Pobla de Segur, consisteix a descendir un riu amb una barca. Es fa per recordar com els antics raiers transportaven els troncs d'un lloc a un altre mitjançant el riu.
- Quina peculiaritat té?
Les barques són fetes amb una sèrie de troncs enganxats un al costat de l'altre, es fabriquen un dissabte i el diumenge a les 11 del matí tots els navegants (vestits de raiers) es fiquen a l'aigua amb les seves petites naus.
http://www.xtec.cat |
Conclusió de l'arquitectura
Els embassaments ens han permès poder estancar aigua per tal d'utilitzar-la en moments d'escassetat, i a mes hem dissenyat la forma de poder utilitzar aquesta aigua estancada per obtenir energia a partir de les centrals hidroelèctriques.
Els canals han permès a tota la gent del delta de l'Ebre poder recaptar una gran part de l'aigua de l'Ebre per poder inundar els camps d'arròs i poder conrear-lo, es a dir, per els regadius. També ens han permès passejar-hi amb barques.
Els canals del Delta de l'Ebre
http://www.lavanguardia.com |
Centrals hidroelèctriques
http://chidro.blogspot.com.es/ |
-Avantatges: No contamina l'atmosfera, no depèn de cap combustible fòssil.
-Desavantatges: Les instal·lacions produeixen un gran impacte visual, i la seva construcció és molt costosa.
Actualment, el 20% de l'energia mundial s'obté a partir de les centrals elèctriques.
dimarts, 6 de març del 2012
Embassaments
Formes de ponts
- Ponts de biga: Son ponts formats per elements horitzontals que es recolzen sobre pilas. Les bigues o els elements horitzontals, tendeixen a doblegar-se (molt poc).
-Ponts d'arc: Estan formats per una secció corbada cap a dalt que es recolza sobre uns suports. Hi ha alguns ponts que el arc suporta el "tablero" (es la part per on es circula).
-Ponts penjants: Estan formats per un "tablero" que penja de un gran numero de tirants de metall, i de dos grans cables que estan clavats al final del ponts, intercalats per dos torres.
Informació: http://thales.cica.es/rd/Recursos/rd99/ed99-0053-02/contenido/9_clasificacion_puentes.htm
Imatge: http://www.arqhys.com/fotos-del-puente-colgante-de-santa-fe.html
Material per construir ponts
- Fusta: Son ponts ràpids i bastant econòmics de construir, son poc resistents als agents meteorològics (pluja, vent...). Necessiten un manteniment continuat. Els primers ponts eren construïts de fusta.
- Pedra: Son ponts molt resistents, compactes i duradors. Gairebé no necessiten cap mena de manteniment, ja que resisteixen molt be els agents meteorològics .
- Metall: Amb aquest tipus de material, es poden fer molts dissenys de ponts, son ràpids de construir, però son cars i a mes estan sotmesos a una acció corrosiva lo que suposa un manteniment car.
- Formigó armat: Son de muntatge ràpid, resistents i permeten fer grans estructures. Resisteixen molt be els agents meteorològics així que tenen un escàs manteniment.
Imatge: http://www.transport.cat/viewtopic.php?f=13&t=1903&start=20
Informació: http://thales.cica.es/rd/Recursos/rd99/ed99-0053-02/contenido/9_clasificacion_puentes.htm
dilluns, 5 de març del 2012
Aqüeductes
El pont del diable es un aqüeducte que van construir els romans a Tarragona que transportava aigua del riu Siurana fins a la ciutat de Tarraco.
Infomació: http://thales.cica.es/rd/Recursos/rd99-0053-02/contenido/_clasidicacion_puentes.htm
Imatge: http://ketari.nirudia.com/1140
dijous, 1 de març del 2012
Esports. Rafting.
Rafting.
Esports. Caiacs.
Esports. Caiacs.
Caiacs:
Ideal per a navegacions de llargues distàncies i en qualsevol època de l'any.
Són caiacs ràpids i maniobrables.
Diccionari de llengües. Delta.
[1888; del gr. delta, íd.; el sentit de 'certa desembocadura fluvial' prové de la forma triangular d'aquest accident geogràfic, semblant a la forma majúscula d'aquella lletra grega]
Diccionari de llengües. Riu.
Riu.
Definició:
I. Corrent natural d'aigua, més o menys continu, de cabal que pot ésser molt variable, que drena una conca vessant d'una extensió almenys de dimensions comarcals.
II. Riu verd: (urs d'aigua del sector meridional del País Valencià que es forma vora Castalla).
III. Riu de Joanes: (Curs d'aigua de la Foia de Bunyol, afluent del riu de Bunyol
Frases fetes:
Fer un riu: vol dir anar a orinar en llenguatge infantil.
Fon.: ríw (en tots els dialectes).
riuàs, riuarro, riuet, riuellet.
fig Afluència. Un riu de lava. Baixava un riu de gent.
http://www.djibnet.com/photo/arr%C3%B2s/plantant-arros-de-la-manera-tradicional-164876810.html
Conreus i aprofitaments dels deltes
Generalment l’aprofitament dels deltes és agrícola perquè els sediments que han estat transportats pel riu són molt fèrtils i hi ha abundància d’aigua.
Al delta de l’Ebre l’agricultura és una gran i important base de l’economia de la zona i l’arròs és el cultiu més característic. És la zona de producció arrossera més important de Catalunya. Tradicionalment l’arròs es conreava mitjançant el treball de l’home amb l’ajuda d’animals, però actualment les trilladores ha substituït el treball dels animals i ajuden l’home.
Al delta del Nil també s’aprofita el sòl fèrtil del delta. A l’antic Egipte els egipcis van ser capaços de conrear blat, ordi i lli. Apart el riu era una gran font d’aliment perquè era abundant en peix i papir.
Un rierol és un petit curs d’aigua natural que flueix de manera continuada i porta aigua tot l’any. A diferència dels rius el seu cabal és més petit i no és navegable. A causa de la seva poca profunditat no acostuma a haver-hi ponts per travessar-lo. Quan cal travessar-lo s’ha de fer pels gual, llocs on el riu té tan poca profunditat que es pot travessar a peu, cavall o amb un vehicle.
Riera.
És un curs d’aigua que flueix de manera natural i irregular segons l’època de l’any. El seu cabal no és continu i acaba desembocant al mar, a un riu, llac o en una altra riera. Es converteix en un afluent si desemboca en un riu o en una riera. A diferència dels rius les rieres no tenen tanta longitud i no porten aigua tot l’any.
Aquest tipus de classificació es basa en les corbes del riu o meandres i en la complexitat i diversitat del riu, com per exemple el número de braços en que es divideix la corrent.
Rectilini.
Una de les característiques d’aquets rius són uns meandres poc marcats i molt joves, només amb un canal. Aquets rius tenen una gran energia erosiva, són molt irregulars i tendeixen a evolucionar a altres tipus de rius. Un exemple de riu rectilini és el riu Roine. Durant el seu curs rectilini es quan porta més quantitat de cabal però el seu transport de sediments és menor que en els altres trams.
De règim trenat o anastomosat.
La seva característica més important i visible es que presenta un multicanal, amb una gran capacitat de sedimentació i de transport, uns corrents amb menys energia que els rius rectilinisperò, amb una gran capacitat de divisió. Aquests tipus de rius tenen el canal del riu dividit a causa dels sediments del fons del cabal sobretot en estacions seques. Un exemple de riu trenat és: Waimakariri.
dijous, 23 de febrer del 2012
Formació del Delta de l'Ebre
dijous, 16 de febrer del 2012
Espectacles d'en Quico el Célio i el noi mut de Ferreires
- Romanços de Nadal. 15 de desembre de 1992 (La Finestra-Tortosa)
- La nostra música tradicional 11 de juny de 1993 (Patronat Escolar i Obrer-Tortosa)
- Històries de Nadal, contades i cantades (I) 17 de desembre de 1993 (SCRUA-l'Aldea)
- Es cantava i es canta 21 de gener de 1994 (Centre Artesà Tradicionàrius-Barcelona)
- Històries de Nadal, contades i cantades (II) 23 de desembre de 1994 (Casal Cultural-Alfara de Carles)
- Pelegrins 31 de maig de 1996 (Festa del Renaixement-Tortosa)
- Si no fos 20 de juliol de 1996 (Sa Pobla-Mallorca)
- La Taverna d'Enrico 17 de juliol de 1997 (Casal Tortosí-Festa del Renaixement-Tortosa) La Taverna d'Enrico ha seguit apareixent a cada edició de la Festa del Renaixement.
- Lo banc del si no fos (programa TV) 24 d'octubre de 1997
- Lo Misteri de Nadal 19 de desembre de 1997 (SCRUA-l'Aldea)
- Torna el Carrilet! 7 de setembre de 1998 (Antiga estació del Carrilet. Tortosa)
- Això és de cine! 28 de desembre de 1998 (Teatre auditori Felip Pedrell. Tortosa)
- Mira bé el que et dic! 25 de desembre de 1999 (Teatre auditori Felip Pedrell. Tortosa)
- Vinguen quan vulguen! 8 de maig de 2001 (Teatre auditori Felip Pedrell. Tortosa)
- No es pot viure!
- Oco! 20 de novembre de 2008 (Teatre auditori Felip Pedrell. Tortosa)
Premis d'en Quico el Cèlio i el noi mut de Ferreires
- Tortosí de l'any 1994 (Grup local de premsa i ràdio).
- Premi de música del programa Al pas de la tarda (1995). RNE Catalunya.
- Premi Cerverí 1997 a la cançó Fandango dels adéus. Fundació Prudenci Bertrana-CCRTV
- Popular de l'any a les Terres de l'Ebre (1997). Divendres faves tendres-Canal 21 TV
- Tortosins 97. Premi per votació popular de La Veu del Baix Ebre.
- Premi Enderrock 98 al Millor grup de l'any (Folk / Noves músiques).
- Premi Altaveu 99 a la millor trajectoria musical.
- Menció Mercat de música Viva de Vic (1999 i 2000) al Millor grup de Folk.
- Premi Ajuntament de Roquetes 2000 per la trajectòria professional.
- Premi Jaume I a la Franja. Fraga, desembre de 2000.
- Premi Enderrock 2009 al millor artista folk/noves músiques.
- Premi Enderrock 2009 al millor disc folk/noves músiques (Oco!)
- Premi Enderrock 2009 a la millor cançó folk/noves músiques (Oco!)
dissabte, 11 de febrer del 2012
Diferents Estructures
Informació: http://thales.cica.es/rd/Recursos/rd99-0053-02/contenido/_clasidicacion_puentes.htm
Imatge: http://mindsriddle.com/archives/310